gluténmentes

Most egy helyen megnézheti, hogy hol találhat gluténmentes éttermeket Budapesten

Ha speciális étrend követése kerül szóba, akkor legtöbben a diétára gondolnak, mely a vágyott testsúly elérését célozza. Tény pedig, hogy például a gluténmentes étrend is egyre többeket érint, méghozzá a gluténérzékenység apropóján. Hazánkban is egyre nő az érintettek száma, de sokan vannak azok is, akik nincsenek tisztában azzal, hogy egészségügyi problémáik hátterében a glutént tartalmazó ételek fogyasztása áll.

 

A gluténérzékenység alapvetően olyan emésztőszervi gondokkal társulhat, mint a puffadás, a hasmenés, a hányás és az ezekkel együtt járó fogyás. Mivel azonban ezek a tünetek nem jelentkeznek mindenkinél, így előfordulhat, hogy valamilyen egyéb egészségügyi gond hívja fel a figyelmet arra, gluténmentes étrend követése ajánlott. A bőrgyógyászati, nőgyógyászati területek éppen úgy érintettek lehetnek, mint a neurológiai, ízületi problémák. Fontos, hogy ha fény derül a gluténérzékenységre, akkor törekedjünk a gluténmentes étrend betartására, még akkor is, ha a szervezet kívülről látható jelekkel nem reagál a glutén jelenlétére.

 

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a gluténérzékenység tulajdonképpen bármely életkorban kialakulhat és örökölhető is. Amint a szervezet nem kapja meg a glutént, ami főként az olyan gabonafélékben található meg, mint a zab, a rozs, az árpa és a búza, javulni kezd az állapot. A szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy az autoimmun betegség során a bélbolyhok károsodnak, ami egy idő után felszívódási zavarokhoz, fogyáshoz, valamint hiánybetegségekhez vezethet.

 

Míg azonban otthon könnyedén összeválogathatjuk azokat az alapanyagokat, melyek aktuális állapotunknak megfelelően fogyaszthatóak, addig étteremben már egészen más a helyzet. A schaer.com linkre kattintva egyszerűen megnézheti, hogy milyen gluténmentes éttermek közül válogathat a fővárosban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyre nagyobb számban jelennek meg az ilyen vendéglátóhelyek, hiszen tényleges igény mutatkozik a gluténmentes ételek irányába. Egy hagyományos étteremben igen nehéz kikerülni a glutén jelenlétét az ételekben és rendszerint nincsen alternatíva a gluténérzékenyek számára. Speciális kínálattal, mégis klasszikus, utolérhetetlen ízekkel gluténmentes éttermekben is találkozhat, védve ezzel saját egészségét, jó közérzetét rövid és hosszú távon egyaránt.