Mire figyeljünk webkamera vásárlásánál?

Akinek szüksége van jobb minőségű webkamerára, az egyértelműen külső kamerát kell, hogy beszerezzen. Ezek a darabok jóval több beállítási lehetőségre képesek, mint integrált társaik. Másrészt mivel nem a kompakt kivitelezés volt az elsődleges, így az nem ment a teljesítmény rovására. Adott tehát a kérdés: milyen paraméterekre figyeljünk külső webkamera vásárlásakor?

Felbontás

Manapság is kapni még alap felbontású webkamerákat. Ezekkel viszont csak akkor érdemes foglalkozni, ha nincs beépített kameránk. Ezek a típusok maximum HD minőségre képesek. Ha valóban minőségi képet szeretnénk, akkor viszont érdemes beszerezni egy jobb darabot. A modern webkamera kínálatában már átlagosnak számít a Full HD, azaz 1290×1080 pixel. Ha viszont csúcsteljesítményt szeretnénk, a professzionális webkamerák képesek a 4K minőséget is hozni. Aki igazán jó minőséget szeretne, annak ez a felbontás ajánlott. Élő műsorok vagy releváns anyagok készítéséhez ajánlott a 4K-s felbontás, hiszen manapság a legtöbb kijelző már 4-8K-s felbontásban is kapható. Tehát az online megjelenéshez már szinte követelmény, hogy meglegyen a hozzáillő minőségű kép.

Látószög és sebesség

A képfelbontás a legalapvetőbb szempont talán mindenki számára a webkamerák terén. Érdemes azonban a vásárlás során más tényezőket is figyelembe venni. Ilyen például a látószög és a sebesség. Mindkettő egyaránt fontos. Hiába képes kameránk nagy felbontásra, ha ehhez kicsi a látószöge. A nagylátószögű kamerák segítségével sokkal nagyobb teret videózhatunk, és nem kell a kamera előtt kuporognunk a beszélgetések alatt sem. A sebesség szintúgy fontos, azaz hány képkockát tud az adott webkamera másodpercenként rögzíteni. Minél alacsonyabb ez a szám, annál kevesebbet képes rögzíteni a gyors mozgásokból. Ez szintén nem túl előnyös dolog. Kiváltképp azok számára lehet bajos, akik nem csak hétköznapi beszélgetések folyamán használják kamerájuk. Egy streamer vagy egyéb más professzionális tartalomgyártó számára elengedhetetlen a megfelelő sebességű készülék megtalálása.