Tudta, hogy a mosogatógép feltalálója egy ohiói asszony volt?

Talán kevesen tudják, de a mosogatógépet Josephine Cochrane találta fel, aki egy jómódú ohiói háziasszony volt. Érdekesség, hogy jómódú volt és valószínűleg nem sok edényt mosogatott el életében, mégis ő találta fel. A feltaláló hölgynél talán a szükség hozta meg, mivel hatalmas vacsorákat rendezett ahová rengeteg meghívott érkezett minden egyes alkalommal. A számtalan tányér, evőeszköz és pohár megtisztítása bizony nem kis feladat volt.

A személyzet tagjai sokszor törtek össze tányérokat és edényeket, így ahogy fogyott az étkészlet a ház úrnője úgy gondolkodott a megoldáson. 1893-ban a chicagói világkiállításon már az általa tervezett mosogatógépnek örülhettek a háziasszonyok. A feltaláló hölgy leleményességének abban az időben leginkább a szálloda és étteremtulajdonosok örültek. A nagyközönség csak 1950-ben fogadta el a mosogatógépet és ekkor vált ismertté a háztartásokban is. Ezt sajnos a feltaláló már nem érhette meg.

A mai modern mosogatógépek elvi működésükben már teljesen különböznek

Josephine Garis Cochran mosogatógépe volt az első használható mosogatógép, amely forró szappanos vizet használt a mosogatáshoz. Magyarországon 1997-ben kezdett divatos lenni a mosogatógép használat, ekkor mintegy 100 háztartásból csak egy rendelkezett mosogatógéppel. Ma már azért ennél sokkal összetettebb egy mosogatógép, hiszen az alapvető funkciókon kívül még számtalan egyéb lehetőséget is kínál. A mai modern mosogatógépek már nagyon halkan üzemelnek, lehetőség van akár több terítéket is egyszerre elhelyezni benne.

A gépek indítását akár el is tolhatjuk egy éjszakai időpontra, hiszen az idő programozható. Léteznek ma már automata töltetfelismerővel is bíró gépek, amelyek azonnal figyelmeztetnek, ha túlpakolnánk a gépet. Vásárláskor mindig törekedjünk arra, hogy energiatakarékos mosogatógépet válasszunk, hiszen így nagyon sokat spórolhatunk. Minden méretnél eltérő a vízfogyasztás, hiszen a 8 vagy 9 terítékesek körülbelül 12-13 liter vizet fogyasztanak, míg a több terítékesek akár 18 litert is. Érdemes vásárlás előtt átgondolni, hogy valóban szükséges-e a nagyobb terítékes változat.