Könyvelő egyéni vállalkozóknak: felesleges kiadás, vagy életmentő biztosíték?

Örök kérdés a vállalkozók és leendő vállalkozók körében: szükségük van-e könyvelőre? Érdemes-e már az elején kalkulálni ezzel a havi kiadással, vagy csak akkor szükséges könyvelőhöz fordulni, ha elakadunk valamiben? Rámutatunk 5 helyzetre, ami segít eldönteni ezt a kérdést.

“Nem kötelező, úgyhogy nem teszem” – sok vállalkozó esetében ugyanez a hozzáállás érvényesül a könyvelő kérdésben is, ugyanis az egyéni vállalkozás üzemeltetéshez a törvény nem írja elő a könyvelő szükségességét. Persze attól, hogy nem kötelező, sok esetben mégsem jó döntés nem igénybe venni.

1. Egyéni vállalkozás elindítása előtt

Először is szögezzük le: a “nem kell nekem könyvelő” alatt két dolgot is lehet érteni. Egyrészről azt, hogy az egyéni vállalkozás üzemeltetéséhez nincs szükség havi könyvelésre (de tanácsadásra igen), másrészről azt, hogy egy egyéni vállalkozónak egyáltalán nem kell kapcsolatba kerülni könyvelővel. Ez utóbbival határozottan nem értünk egyet, az első állítás pedig egyes helyzetekben megállja a helyét.

Ahová ki szeretnénk lyukadni: az egyéni vállalkozás elindítása előtt érdemes végiggondolni, hogy milyen csatornán, kiknek fogsz értékesíteni / szolgáltatni – és utánajárni, hogy ez alapján milyen lépésekre van szükséged, hogyan kell az egyéni vállalkozást beregisztrálnod? Kapcsolatba kell lépned ugyanis a NAV-val, a helyi önkormányzattal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával is.

Egy könyvelő segíthet a feladatok listázásában, navigálásban, akár kézenfogva végigvezethet a folyamaton. Egyedül ezeknek a kiderítése, utánajárása nem csak hosszadalmas, de hibázás és mulasztást esélyét is bőven magával hordozza.

2. Számlázás: hogy csináljam? Jól csinálom?

Ha például értékesítesz, és minden ügylet szinte ugyanolyan: csak a termék és ár változik, de mindig ugyanolyan vevőknek adsz el (például magyarországi magánszemélyek), és mindig egy összegben fizetnek, akkor ezt valóban tudod egyedül csinálni. Az elején megtanulod, hogyan helyes a számlázás, és utána már csak rutinfeladat (sőt: akár automatizálhatod is).

A gond akkor szokott előfordulni, amikor valami változik: például egy adószámmal rendelkező egyéni vállalkozó vagy cég vásárol tőled. Esetleg valaki 50% előleget fizet, és csak később fizeti a maradék összeget. Netán külföldi vevőd akad…

Ezekben az esetekben is biztos vagy benne, hogyan lesz helyes kiállítanod a számlát? Sok vállalkozó ilyenkor keres fel egy könyvelőt, hogy átbeszéljék a számlázás fortélyait. A modern könyvelők jól ismerik az online számlázóprogramokat is, amihez hozzáférést is adhatsz nekik, így könnyedén át tudjátok nézni a korábbi számlákat is együtt, hogy hibáztál-e valahol.

3. Egyedi bevallások

Tény, hogy alanyi adómentes, KATA-s egyéni vállalkozóként az éves adóbevalláson kívül nem igazán kell további bevallásokat készítened. Kivéve, ha egy bizonyos összeg felett számlázol (pénzmosási törvény miatt), vagy ha EU-s adószámmal rendelkező egyéni vállalkozónak vagy cégnek számlázol.

Aztán ott van a NAV felé a kötelező számla adatszolgáltatás, ami bár a legtöbb számlázóprogramban automatikusan beállítható, gyakran elkél hozzá a profi segítsége.

Egy könyvelő mindig meg tudja mondani, hogy felmerülhet-e a tevékenységedhez kapcsolódó egyedi bevallási igény, és segít a bevallás elkészítésében is.

4. Különadók

Hasonló a helyzet a különadókkal is, amelyek egészen addig nem jelentkeznek, amíg a “normál” ügyvitel folyik. De ha meghaladod a 12 millió Ft bevételi határt, vagy ha 3 millió Ft felett számláznál egy vevő felé – csak hogy néhány példát említsünk – akkor ezek a tételek bizony megjelennek, és hogy pontos információt kapj, és be is tudd ezeket fizetni a megfelelő csatornákon, szükséged lehet egy szakértő útmutatására.

5. Az éves adóbevallás elkészítése

További tipikus helyzet még az éves adóbevallás ideje, amit javasolt nem az utolsó pillanatra hagyni – hogy ha segítségre van szükséged, még időben fel tudj keresni egy könyvelőt. A legelső adóbevalláskor tanulmányozd át részletesen a dokumentumokat, és nézesd át egy könyvelővel: így a következő években már annak mintájára tudod elkészíteni.

***

Ha egyéni vállalkozás elindítása előtt állsz, netán már javában vállalkozol, de kérdéseid vannak, érdemes megkeresned egy profi könyvelőt vagy könyvelőirodát, legalább egy tanácsadás erejéig. Ha most egy új Google keresést indítanál a témában, ne tedd: válaszd a Mozaik Könyvelőirodát.