jogosítvány nélkül vezethető elektromos robogó

Jogosítvány nélkül vezethető elektromos robogó – városi legenda vagy tényleg létezik?

Az elektromos közlekedés egyre nagyobb teret nyer magának, aminek mi szívből örülünk, hiszen a szóban forgó tevékenységből, tehát a közlekedési szokásaink megreformálásából kizárólag előnyök származnak. Mégis, egy igen makacs tévhit még mindig fennáll az elektromos motorokkal kapcsolatban, mégpedig az, hogy jogosítvány nélkül vezethető elektromos robogó létezik és a KRESZ szabályaihoz tökéletesen illeszkedik.

Ez nemes egyszerűséggel nem igaz! Bár vidéken gyakorta látni, különösen az idősebb lakosok köreiben a jogosítvány nélküli közlekedést, fontos tudni, hogy ezzel törvényt sértünk. Jogosítvány nélkül vezethető elektromos robogó ugyanis nem létezik. A rend őrei hajlamosak szemet hunyni e jelenség fölött, de joggal számíthatunk arra, hogy ez az állapot nem sokáig tartható fent.

A KRESZ világosan kimondja, hogy azok a járművek, amelyek önálló gázkarral bírhatóak mozgásra, nem vezethetőek jogosítvány megléte nélkül. Az AM-s vagy B-s jogosítvány mellett, bukósisakot is kell viselnünk közlekedés közben.