Hitek és tévhitek az elektromos cigaretta kapcsán

Az elektromos cigaretta használata a jelenlegi becslések szerint legalább 95%-ban kevésbé egészségkárosító, mint a hagyományos dohányzás. E kijelentést számos tudományos kutatás és tanulmány támasztja alá. Ezzel szemben mégis rengeteg hit és tévhit alakult ki a köztudatban az elektromos cigaretta kapcsán.
Az elektromos cigaretta káros az egészségre. Ezen állítás nem kijelenthető. Számos tanulmány szerint az elektromos cigaretta károssága csak a nikotinos liquid használata esetén jelenthető ki és akkor is csupán a nikotin hatására korlátozódik. Eltekintve a nikotintartalomtól, az elektromos cigaretta toxikológiailag ártalmatlannak értékelt.
Az elektromos cigaretta nem hatékony leszoktató eszköz, szemben a nikotinos rágóval és tapasszal. A tapasz és a rágó hatékony leszoktatást segítő volta nem tudományos tény. A klinikai kísérletekben olyan alacsony arányban (~3%,) sikerült a hatékonyságát kimutatni, hogy az lényegében jelentéktelen. Más nikotinpótló termékektől eltérően az elektromos cigaretta lehetővé teszi a nikotinadagolásnak az egyéni igényekhez való pontos igazítását. A rendelkezésre álló négy, csökkenő nikotintartalmú patron segítségével a dohányzásról való leszokás során lépcsőzetesen lehet csökkenteni a nikotinfelvételt. A dohányzás szimulációja pszichológiailag jobban támogat a leszokásban, mint a rágógumi vagy a tapasz. Az elektromos cigaretta fenntartás nélkül ajánlott lehet a leszokáshoz.
Az elektromos cigaretta liquidjében fagyálló van. Nem igaz. Az elektromos cigaretta liquidje propilén-glikolt tartalmaz, mely egy igen elterjedt, biztonságos adalékanyag, legfőbb felhasználási területe a gyógyszeripar, a kozmetikumok és az élelmiszeripar és újabban használják nem-mérgező, biztonságos fagyállóként is.