Biztonsági ajtó

Biztonsági ajtó: nem csak a betörésvédelemben segít!

Lakásfelújításon gondolkodik, és szeretne egyúttal otthona biztonsága érdekében is tenni? A lakástextíliák lecserélésével azonnal újszerű hangulatot varázsolhat a lakásba, de a falak lefestése is alapvetően határozza meg a stílust. De mi a helyzet a nyílászárókkal? A napjainkban beszerezhető típusok nem csak a betörésvédelem terén teljesítenek optimálisan, de arról is gondoskodnak, hogy a belső mikroklíma mindig kellemes legyen. Nem véletlen, hogy felújítás, korszerűsítés alkalmával sokan érdeklődnek az ablakok és az ajtók iránt. A korszerű anyaghasználatnak, az esztétikus megjelenésnek és persze a biztonsági rendszernek köszönhetően nem csak az ablak, de a biztonsági ajtó kínálatban is mindenki rábukkanhat az igényeinek megfelelőre.

Biztonság és energiatakarékosság

A bejárati ajtótól mindannyian azt várjuk el elsősorban, hogy az illetéktelen behatolók ellen védelmet nyújtson. Érdemes a területen a megbízható minőség mellett letenni a voksot, hiszen a közbiztonság ezt napjainkban igenis megköveteli. A tapasztalatok szerint a hagyományos zárakat a betörők pár perc alatt feltörik, és onnantól kezdve szabad az út számukra privát szféránkba és értéktárgyainkhoz. A biztonság azonban csak az egyik szempont, amely miatt megéri a kültéri biztonsági ajtó előnyei mellett letenni a voksot. A másik lényeges indok, amiért sokan döntenek az ajtó lecserélése mellett, az nem más, mint az energiatakarékosság. Hasonlóan az ablakokhoz, az ajtó esetében is kiemelt jelentőséggel bír a hőszigetelés, hiszen ezen a kellemes belső mikroklíma múlhat.

Optimális hőszigetelés télen-nyáron

Nem csak a passzív házak esetében jut fontos szerephez az energiatakarékosság, hanem tulajdonképpen mindannyian arra törekszünk ingatlanjaink esetében, hogy minél olcsóbban kihozható legyen a fűtés, illetve nyáron a hűtés. Természetesen a korszerű rendszerek sem elhanyagolhatóak, de mégis hiába a fűtési rendszer átalakítása, vagy az energiatakarékos klíma, ha a helyiség nincs megfelelően szigetelve. A Hisec ajtó ideális választás lehet annak érdekében, hogy nyáron a meleg kint, télen pedig bent maradjon.

Hőszigeteléssel a penészesedés ellen

Fontos, hogy a lakásban egyenletes hőmérséklet uralkodjon, és ne alakulhassanak ki hideg falfelületek. A hőhidak esetében jól ismert páralecsapódás ugyani a penész melegágyának számít. Ugyan természetes, hogy szeretnénk elkerülni a szürkés foltok és a dohos szag kialakulását, de nem ez az egyetlen ok, amiért a penész kerülendő. Kevesen tudják, de a penészgombákból a levegőbe kerülő spórák allergiás megbetegedést okozhatnak, ami hosszú távú egészségügyi probléma lehet az ingatlan használói számára. Ugyanakkor a hőszigetelés nem elegendő, az is lényeges, hogy a keletkezett párát minden nap vezessük el valamilyen módon. A legegyszerűbb ennek érdekében a kereszthuzattal történő szellőztetés, de a páramentesítő készülékek is egyfajta alternatívát kínálhatnak.

Megfelelő hőszigetelés a jó közérzetért

Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy közérzetünket is befolyásolja, milyen hőmérséklet uralkodik a helyiségben, ahol éppen tartózkodunk. Ha túlságosan meleg van, s ez magas páratartalommal is társul, az rontja a koncentrálóképességet, fejfájást okozhat, de hasonlóképp kellemetlen a hűvös is. Az ajtón, ablakon keresztül beáramló kinti hideg negatív hatással van a hőérzetre, így fázhatnak a végtagok és még nagyfokozaton működő fűtés esetén sem érhető el így a kellemes belső mikroklíma. A téli időszak hátulütője ráadásul abban is rejlik, hogy megdobhatja a rezsit a fűtési költség, holott nincs is megfelelő hőmérséklet a lakásban. Ügyeljünk tehát arra, hogy a tavaszi-nyári lakásfelújítás alkalmával a nyílászárók állapotát is felülvizsgáljuk.