ír whiskey

Az ír whiskey eredetéről röviden

Európában már a 14. században megjelentek a sörből desztillált gabonapárlatok. Az ír whiskey ősét főleg gyógyszerként alkalmazták és aqua vitae névvel illették, aminek az ír megfelelője szolgált alapul a whisky megnevezés kialakulásához.

Az árpából készült párlatot először a 16. századi feljegyzések említik, majd 200 év múlva már 2000 kis szeszfőzde működött az ír szigeten. Az írek kitartottak a hagyományos kisüsti eljárás mellett, ami jobb kvalitást szavatol. Az ital nevét 1870-től kezdték whiskey formában írni, hogy megkülönböztessék az akkortájt még eléggé gyenge minőségű skót terméktől. Ám az új elnevezés nem vált általánossá.

Az amerikai szesztilalom, majd a brit embargó, aztán a gazdasági világválság és a második világháború után csupán 3 szeszfőzde maradt fenn. Ezek egyesültek 1966-ban Irish Distillers Company néven. Később, 1989-ben egy dundalki krumplihéj-etanol üzem átalakításával létrejött a Cooley Distillery. Ehhez a kifőzdéhez kötődik az első 3 éves érlelésű ír whiskey megjelenése a piacon.