lábszárfekély kezelése

A lábszárfekély kezelése otthon is elvégezhető

Ez egy olyan hosszantartó (krónikus) seb, aminek a gyógyulása több mint 2 hétig is tarthat. Általában a láb belső oldalán, közvetlenül a boka felett alakul ki. A tünetei közé tartozik a fájdalom, viszketés és duzzanat az érintett területen, ami körül elszíneződhet vagy megkeményedhet a bőr, és a sebből bűzös szagú váladék folyhat.

A lábszárfekély kezelése során a seb kb. 3-4 hónapon belül gyógyul. A kezelést általában a kompressziós terápiában jártas egészségügyi szakembernek kell elvégeznie. A lábszárfekély kezelése esetén az első lépés eltávolítani az elhalt szöveteket a fekélyből, majd megfelelő kötést alkalmazni. Ez biztosítja a legjobb feltételeket a gyógyuláshoz.

A fekély bekötése egyszerű, és általában hetente egyszer kell cserélni. Sokan a seb tisztítását és bekötését egy ápoló felügyelete mellett, maguk is el tudják végezni. A lábszárfekély kezelése során fontos, hogy a beteg próbáljon meg aktív maradni rendszeres sétával. A lábak megemelése nélküli, mozdulatlanul ülés, állás súlyosbíthatja a vénás lábszárfekélyt és a duzzanatot.

Az érszűkület jelei hátfájásban is megmutatkozhatnak

Sokaknál, mire elérik a 20-as éveiket, az artériáikban már olyan elzáródások vannak, amelyek megzavarják a vér áramlását. Az egészséges artériák felelősek az oxigénben gazdag vér és az életfenntartó tápanyagok szívből a test többi részébe történő szállításáért, ezért az egészséges szervezet fenntartásához elengedhetetlenek.

Az érszűkület jelei akkor kezdenek megjelenni, amikor a koleszterin, a zsír és más sejtek részecskéi felhalmozódnak az artériákban. Ez főként a húsban, tejtermékekben és tojásban gazdag étrendnek köszönhető, amelyek végül plakkokat alkotnak és megakadályozzák a véráramlást. A koszorúér betegség, a szív- és érrendszeri rendellenességek leggyakoribb típusa.

Bár az emberek különbözőképpen is megtapasztalhatják az érszűkület jeleit, azok a hát alsó részében lévő fájdalom formájában jelentkeznek a leggyakrabban. A hátba irányuló csökkent véráramlás gyengítheti a csigolyákat párnázó porckorongokat, és fájdalmas porckorongsérvhez vezethet. A krónikus hátfájás az érszűkület jelei között az egyik leggyakoribb.