vizesedés ellen

A fal vizesedés okainak feltárása

A falak vizesedése az otthonok egyik leggyakoribb problémája, ami nemcsak az ingatlan értékét csökkentheti, de az ott élők egészségére is káros hatással lehet. Pontosan ezért minden helyzetben fontos feltárni ennek az alapvető okait, majd pedig kezdetét veheti a hatékony harc a vizesedés ellen. Természetesen ezt nem lehet és szabad elkapkodni, mert a kellő odafigyeléssel és a megfelelő stratégia alkalmazásával érhető el csakis kiváló eredmény.

Mik lehetnek a vizesedés okai?

A falak vizesedésének számos oka lehet, de vannak, amik gyakoribbak, mint a többi. Az alacsonyabban fekvő területeken, vagy magas talajvízszint esetén a víz a lábazaton keresztül szívódhat fel, főként olyankor, ha a szigetelés hiányzik, vagy sérült. A nem megfelelően tervezett vagy karbantartott csatornarendszerek, illetve a lejtés hiánya miatt a víz az épület alapjai felé áramlik, ami tökéletes forrása a későbbi problémáknak. A nem megfelelő minőségű vagy régi építőanyagok, mint például a lélegző képességgel nem rendelkező vakolat, hozzájárulhatnak a nedvesség felhalmozódásához a szerkezetben. Ilyenkor a vizesedés ellen mielőbb lépnünk kell!

Mi lesz, ha elmarad a küzdelem a vizesedés ellen?

Amennyiben nem foglalkozunk a kialakult állapotokkal és teszünk mielőbb a vizesedés ellen, akkor az salétrom képződést eredményezhet. A folyadékban oldott karbonát sók bejutva a falszerkezetbe, több méter magasba hatolhatnak a hajszálcsövesség révén, majd ott kicsapódva akár a vakolat leválását is eredményezhetik. A vizesedés ellen tehát érdemes időben tenni. A hun.sika.com oldalon megtaláljuk erre a kiváló megoldást.