A diafilmek soha sem mennek ki a divatból!

Több mint 65 éve lehet kapni diafilmet és népszerűbb mint valaha

Mi is a diafilm?

Az 50-es, 60-as, 70-es években még nem minden családban volt tévékészülék, és később sem volt minden nap tévéadás, sőt – bár manapság ez hihetetlen- de csak egyetlen tévécsatorna volt az országban. Erre találták ki az otthoni moziélményt, és egyszerű diafilmvetítőgéppel lehetett a diafilmeken lévő állóképeket vetíteni. A diafilmen lévő képkockák egy mese főbb jelenetét ábrázolták, és alatta került leírására a hozzákapcsolódó szöveg is. Ezt a szöveget a felnőttek vagy a nagyobb gyerekek olvasták fel, így ez egy teljes családi szórakozás volt.

Hogyan működik a diafilmvetítő?

A hagyományos diafilmvetítő egy fémlemezből készített gép, amelyben erős izzó világítja meg a diafilmkockát és így nagyobb méretben kerül kivetítésre. Az izzó meleget termelt és a hőtől a film gyakran megégett és így nagyon veszélyes lett. A modern diafilm vetítőgép már ledes fényforrással működik és a filmek is éghetetlen anyagból készülnek is veszélytelenek.

Képek a falon

A lakásokban – természetesen – nem voltak moziszobák, így a diafilm mese képeit egy üres falra, vagy egy lepedőre vetítették ki. Hihetetlen élmény volt, ekkora képet látni, és szinte benn lenni a filmben. Amikor a filmeket cserélték és csak az üres, világos fal volt, lehetett kézzel árnyjátékot játszani

Miért voltak népszerűek a diafilmek és miért maradtak azok most is?

Nálunk a legnépszerűbb magyar meséket és a klasszikus Grimm, Andersen, La Fontain meséket is feldolgozták, ráadásul a kor legelismertebb grafikusai, pl. Dargay Attila.

Melyek a legnépszerűbb diafilm mesék?

  • A legnépszerűbb mesék diafilmen, az örök klasszikusok. Hiába készültek el a mesékből nagy költségvetésű Disney mesék, a Hamupipőke, Hófehérke, Csipkerózsika az eredeti rajzokkal ma is sok családban megtalálható, akár a legújabb eredetivel megegyező kiadásban.
  • Több magyar vers és mondóka szerepel a kínálatban, így Az Öreg néne őzikéje, a Két bors ökröcske, a Török és a tehenek. Ezeket a verseket is nagyszerű grafikusok illusztrálták, ezért ma is frissnek hatnak
  • A 70-as, 80-as évek tévés mesefilmjei is feldolgozásra kerültek, így a Süsü, a sárkány, Vuk, Mirr-Murr, Boribon
  • 2010-es években ismét felívelt a magyar gyerekirodalom és a mesekönyveket is kiadták diafilmen. A mesesajandekok.hu játék webshopban kapható Bogyó és Babóca történetek, Maszat és Hóchóc kalandok, Kuflik! és más friss mesék

Miért jó a diafilmet otthon nézni?

A kisebb gyerekeknek nagyon jó érzés, ha együtt van a család, és együtt mesélnek. a szöveget nem csak a szülők, hanem a nagyobb testvérek is el tudják már olvasni, így nekik is érdekes szórakozás. A diafilm meséket együtt, a sötét szobában kell nézni, így a gyerekek figyelmét nem vonja el más.

Ki gyártotta?

Az első diafilmeket a Magyar Diafilmgyártó Vállalat készítette 1954-ben, és azóta is a jogutódok forgalmazzák őket.