2020-ban nincs menőbb közlekedési eszköz a hoverboardnál és a gyroboardnál

Az ember már csak olyan, hogy mindig kitalál valami újítást. Nem volt elég közlekedési eszköz az autó, a villamos, a busz, a kerékpár, a roller, megérkeztek a hétköznapokba a hoverboardok és gyroboardok is. Hála az égnek, tesszük hozzá, mert annyira menők, hogy mindenkinek ki kell próbálnia ezt a lehetőséget.

Mi az a hoverboard és gyroboard? Kezdjük azzal, hogy szinonimákról beszélünk, mindkét kifejezés ugyanarra utal. Egy olyan közlekedési eszközre, amelyre csupán rá kell állni, majd a lábainkkal és a teljes testünkkel egyensúlyozva irányíthatjuk. Hasonló, mint a szintén népszerű segway, ám kormányoszlop és kormány nélkül, így még szabadabb mozgás valósítható meg. Az eszközök kialakítása változatos, színekben is sokféle elérhető, érdemes szétnézni az Alza kínálatában.

Foucault találmánya az alapja

A szerkezet működésének alapját a giroszkóp adja, amely az egyensúly biztosításáért felel. Ez nem egy új találmány, még Léon Foucault francia fizikus találta fel 1852-ben, természetesen az az eszköz csak egy elődnek tekinthető a hoverboard és gyroboard mechanikájában találhatóhoz képest.

Rengeteg helyen használható

Hol lehet használni? Szinte mindenhol! Azért tesszük hozzá, hogy szinte, mert a nagyobb távolságok esetén természetesen nem ez a legjobb választás. Nem ezzel kell elindulni vidékről Budapestre. Tökéletes viszont egy nagyobb irodaházban a belső közlekedésre, egy bevásárlóközpontban mind a személyzet, mind a vásárlók számára, de alkalmas lehet átugrani a közelben lakó ismerősökhöz, vagy éppen egy nyaralás során felfedezni a belvárost. Természetesen oda kell figyelni a közlekedés többi szereplőjére, hiszen egy gyroboardról nagyot lehet esni, ezt minden esetben jó lenne elkerülni.

Könnyen irányítható mechanika

Ezek az önegyensúlyozó eszközök könnyen irányíthatóak, de azért eleinte mindenkinek szokatlan lesz a használatuk. A motorokat működtető elektronika folyamatosan korrigál, így képes megőrizni az egyensúlybeli állapotot. Gázt adni, fékezni a súlypont áthelyezésével lehet, ezt érzékeli az eszköz, mielőtt útnak indul.

Strapabíró kialakítás

Szintén jó hír, hogy sem egy hoverboard, sem egy gyroboard nem romlik el könnyen. Tartósra tervezték, jó minőségű anyagokból állnak össze a jegyzett márkák termékei. Mindez azt jelenti, hogy mindenki számára megfelelő közlekedési megoldásnak bizonyulhat, 120 kilogrammos testsúly fölött viszont a legtöbb modell nem ajánlott.

A fotó forrása:

Anna Berdnik / Shutterstock.com